понедељак, 25. јун 2012.

SASTAV MATIČNOG MLEČA

Sastav matičnog mleča

Matični mleč se smatra vrhuncem prirodne biosinteze zbog čudesne kombinacije hranljivih i drugih supstanci specifičnih za mleč. Matični mleč sadrzi sve elemente potrebne za rast, razvoj i normalno funkcionisanje ljudskog organizma: gradivne (belančevine), energetske (masti i ugljeni hidrati) i neorganske (minerali) elemente i zaštitne supstance (vitamini).

Pogledajte u desnoj koloni sastav matičnog mleča >>

Belančevine mleča predstavljene su albuminima i globulinima u odnosu 2:1 do 1:1. Belančevine mleča sadrže većinu aminokiselina među kojima su i svih osam esencijalnih ili nezamenjivih: valin, leucin, izoleucin, treonin, metionin, fenilalanin, triptofan i lizin.
Glavni predstavnici šećera u mleču su glukoza i fruktoza. Spadaju u kategoriju redukcionih šećera koje ćelija direktno prima i koristi kao energetski materijal bez trošenja dragocenog insulina. U mleču postoje i manje količine drugih šećera kao što su riboza, maltoza, gentibioze i dr. Od masti mleč sadrži nezasićene esencijalne masne kiseline neophodne za normalno odvijanje procesa u organizmu.
Mineralni sastav mleča veoma je bogat. Mleč sadrži sve važne mikro i makroelemente: kalijum, natrijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, sumpor, kobalt, hrom, bizmut, bakar, pa čak i zlato.
Mleč sadrži izvesnu količinu vitamina među kojima i B kompleks i pantotensku kiselinu. Matični mleč sadrži i biostimulatore: enzime, koenzime, biotine, nukleinske kiseline, slobodne nukleotide i sl.

Нема коментара:

Постави коментар